Άδεια παραμονής για ιδιοκτήτες
ακινήτων

Άδεια παραμονής στην Ελλάδα

Δωρεάν συμβουλή
250.000 ευρώ
ποσό αγοράς
Για όλη την οικογένεια
παιδιά και γονείς
Για 5 χρόνια
δεν απαιτείται διαμονή

Δωρεάν διαβούλευση

Οφέλη από το πρόγραμμα Golden Visa

Η άδεια διαμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ο πιο ελκυστικός τύπος άδειας διαμονής στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται Golden Visa ή χρυσή άδεια διαμονής, γιατί ο ευτυχής ιδιοκτήτης ξένου ακινήτου λαμβάνει αμέσως και ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα και το δικαίωμα μόνιμης διαμονής σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Επιπλέον, οι προϋποθέσεις για την απόκτηση μιας τέτοιας άδειας διαμονής στην Ελλάδα είναι οι πιο πιστές στην Ευρώπη: η τιμή του ακινήτου ξεκινά από 250.000 ευρώ και η διαδικασία απόκτησής της απλοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα πάρει πολύ χρόνο.
Μια άδεια διαμονής υπόσχεται στον ιδιοκτήτη μια σειρά από πλεονεκτήματα:

Υποχρεωτικές προϋποθέσεις

 • Ηλικία τουλάχιστον 18 ετών
 • Επαληθευμένη πηγή εισοδήματος
ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Το δικαίωμα λήψης άδειας διαμονής αποκτά όχι μόνο ο ιδιοκτήτης, αλλά και η σύζυγός του, τα παιδιά και των δύο συζύγων κάτω των 21 ετών και οι γονείς και των δύο συζύγων
ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Σε αντίθεση με τους περισσότερους τύπους αδειών διαμονής, δεν απαιτείται να διαμένετε μόνιμα στην Ελλάδα. Μπορείτε να ταξιδέψετε ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη χωρίς να επισκεφθείτε τη χώρα
ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ
Εκδίδεται άδεια διαμονής για 5 χρόνια, με δικαίωμα περαιτέρω παράτασης. Μοναδική προϋπόθεση είναι να παραμείνει ιδιοκτήτης του ακινήτου στο ποσό των 250.000 €
ΧΩΡΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ
Αυτός είναι ο μόνος τύπος άδειας διαμονής για τον οποίο το κράτος δεν απαιτεί συγκεκριμένο ποσό για λογαριασμό ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία οικονομικής φερεγγυότητας
ΕΓΓΥΗΣΗ ΛΗΨΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ
100% εγγύηση παραλαβής, με την προϋπόθεση ότι έχετε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα για το απαιτούμενο ποσό
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ
Μετά από επτά χρόνια, εάν ζείτε στην Ελλάδα για περισσότερες από 183 ημέρες κάθε χρόνο για 7 χρόνια

Ελεύθερη κυκλοφορία εντός του χώρου Σένγκεν

 • Αυστρία
 • Βέλγιο
 • Ουγγαρία
 • Γερμανία
 • Ελλάδα
 • Δανία
 • Ισλανδία
 • Ισπανία
 • Ιταλία
 • Λετονία
 • Λιθουανία
 • Λιχτενστάιν
 • Λουξεμβούργο
 • Μάλτα
 • Ολλανδία
 • Νορβηγία
 • Πολωνία
 • Πορτογαλία
 • Σλοβακία
 • Σλοβενία
 • Φινλανδία
 • Γαλλία
 • Τσέχος
 • Ελβετία
 • Σουηδία
 • Εσθονία
Ελεύθερη κυκλοφορία εντός του χώρου Σένγκεν
Ελεύθερη κυκλοφορία εντός του χώρου Σένγκεν

Θέλετε να μάθετε για τον εαυτό σας το κόστος μιας άδειας διαμονής;

Θα υπολογίσουμε το κόστος για την οικογένειά σας, συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων και τελών

Στάδια απόκτησης άδειας παραμονής στην Ελλάδα

01
Επιλογή ακινήτων

Διάρκεια - εξαρτάται από το χρόνο σας
Επιλογή ακινήτου για επόμενη αγορά. Θα επιλέξουμε τις καλύτερες επιλογές για εσάς, με βάση τους στόχους σας: για αναψυχή, μόνιμη διαμονή, απόκτηση άδειας διαμονής ή επένδυση.

02
Επιλογή ακινήτου, γραφειοκρατία

Διάρκεια - περίπου 1 εβδομάδα
Γίνεται έλεγχος του ακινήτου, διαπραγματεύσεις για το κόστος, συμφωνία για τους όρους σύναψης της σύμβασης και κατάθεση. Επιπλέον, πρέπει να ανοίξετε λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα και να αποκτήσετε ΑΦΜ - το ελληνικό αντίστοιχο ΑΦΜ. Σε αυτό το στάδιο, η παρουσία σας είναι υποχρεωτική - πρώτα από όλα να εκδώσετε πληρεξούσιο σε δικηγόρο.

03
Υπογραφή συμβολαίου πώλησης

Διάρκεια – 1-2 μήνες
Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της συμφωνίας αγοραπωλησίας και οι συνοδευτικές διαδικασίες: έλεγχος της νομικής καθαρότητας του ακινήτου, πληρωμή του κράτους. αμοιβές, συλλογή και υποβολή των απαραίτητων εγγράφων, εγγραφή της σύμβασης κ.λπ. Μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά μέσω ενός έμπιστου ατόμου ή αυτοπροσώπως.

04
Προετοιμασία εγγράφων για άδεια διαμονής

Διάρκεια - περίπου 2 εβδομάδες
Προετοιμασία πακέτου εγγράφων για άδεια διαμονής. Η συλλογή των απαραίτητων εγγράφων μπορεί να γίνει προσωπικά ή μέσω αντιπροσώπου.

05
Αίτηση για άδεια παραμονής

Διάρκεια – 1-2 μήνες
Το τελευταίο βήμα πριν από την έκδοση άδειας διαμονής θα είναι η υποβολή εγγράφων στο Τμήμα Μετανάστευσης. Και εδώ θα απαιτείται η προσωπική σας παρουσία για τη διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Μετά την υποβολή της αίτησης, θα σας εκδοθεί μπλε πιστοποιητικό (μπλε βεβαίωση), το οποίο θα σας επιτρέπει να παραμείνετε στη χώρα μέχρι την έκδοση της άδειας διαμονής.

06
Λήψη άδειας διαμονής

Διάρκεια – 1-2 μήνες
Αφού υποβάλετε τα δακτυλικά σας αποτυπώματα, μετά από λίγο θα λάβετε ειδοποίηση ότι η άδεια διαμονής είναι έτοιμη. Θα λάβετε άδεια παραμονής για 5 χρόνια, η οποία θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τη ζωή στην Ελλάδα και να ταξιδέψετε ελεύθερα στις χώρες Σένγκεν.

Κατεβάστε τον οδηγό για την απόκτηση άδειας διαμονής
Κατεβάστε τον οδηγό για την απόκτηση άδειας διαμονής

Κατεβάστε τον οδηγό για την απόκτηση άδειας διαμονής

Λάβετε τον πλήρη οδηγό μας για την απόκτηση άδειας διαμονής. Σε αυτό θα βρείτε:

 • όλα τα στάδια απόκτησης άδειας διαμονής περισσότερο
 • καταλόγους απαιτούμενων εγγράφων
 • και άλλα χαρακτηριστικά της διαδικασίας

Επενδυτικές Επιλογές

Σε αντίθεση με τους περιορισμούς που επιβάλλονται από άλλες χώρες της ΕΕ, στην Ελλάδα κάθε είδους ακίνητο δίνει το δικαίωμα λήψης άδειας διαμονής. Ο μόνος κανόνας είναι ότι πρέπει να κοστίζει 250.000 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές λεπτές πτυχές που αξίζει να προσέξετε.

Ο νόμος δεν κάνει διάκριση μεταξύ οικιστικών και εμπορικών ακινήτων. Είτε πρόκειται για ένα διαμέρισμα πόλης, ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα για διακοπές ή ενοικίαση, ένα οικόπεδο, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα ή ένα ξενοδοχείο διαμερισμάτων - οποιοδήποτε από αυτά τα αντικείμενα δίνει το δικαίωμα λήψης άδειας διαμονής. Δεν είναι ασυνήθιστο ο ιδιοκτήτης να αγοράζει ακίνητη περιουσία για προσωπική χρήση και στον ελεύθερο χρόνο του νοικιάζει το ακίνητο. Γι' αυτό η Greece Invest διαθέτει τμήμα αφιερωμένο στη διαχείριση των ακινήτων των πελατών μας.

Εναλλακτικά - 400.000 ευρώ στον λογαριασμό

 • Πρέπει να είναι σε ελληνική τράπεζα
 • Παίρνετε και άδεια παραμονής
 • Μην δημιουργείτε εισόδημα

Συλλογές αντικειμένων για άδεια παραμονής

Θέλετε να δείτε επιλογές που είναι κατάλληλες για εσάς; Περάστε το κουίζ και θα σας στείλουμε μια επιλογή

Πλεονεκτήματα της Greece Invest

Μια σύνθετη προσέγγιση
Βρίσκουμε ένα ακίνητο από τη δική μας βάση δεδομένων και αναλαμβάνουμε όλα τα έγγραφα.
Εργασιακή εμπειρία 20 χρόνια
Οι ειδικοί μας έχουν μεγάλη εμπειρία και θα λύσουν οποιαδήποτε απορία σας.
Διαχείριση Ακινήτων
Παίρνουμε ακίνητα διαχείρισης για μίσθωση. Πλήρης υπηρεσία θυρωρείου.

Vadim Dolmenidis, Διευθύνων Σύμβουλος:

Πουλάμε ακίνητα στην Ελλάδα από το 2002, επομένως γνωρίζουμε πολύ καλά την αγορά ακινήτων του θερέτρου. Προσφέρουμε μόνο εξοχικές κατοικίες, βίλες και διαμερίσματα υψηλής ποιότητας. Θα επιλέξουμε το καλύτερο αντικείμενο για εσάς, με βάση τους στόχους σας: για αναψυχή, μόνιμη διαμονή, απόκτηση άδειας διαμονής ή επένδυση.

Προσεγγίζουμε προσεκτικά την επιλογή των περιοχών, προσφέροντας στους πελάτες μας ακίνητα μόνο στα καλύτερα, πιο πολλά υποσχόμενα θέρετρα στην Ελλάδα. Τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι η χερσόνησος της Χαλκιδικής, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πελοπόννησος και τα νησιά της Κρήτης και της Κέρκυρας. Επιπλέον, η βάση δεδομένων μας περιλαμβάνει αντικείμενα στην Ολυμπιακή Ριβιέρα, στα νησιά Ζάκυνθο, Ρόδο, Θάσο, Εύβοια, Σαντορίνη, Μύκονο και άλλα.

Vadim Dolmenidis, Διευθύνων Σύμβουλος

Άδεια διαμονής σε ερωτήσεις και απαντήσεις

Εκτός από τον ιδιοκτήτη, μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για άδεια διαμονής:

 • σύζυγος
 • σύντροφο με τον οποίο έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα
 • κοινά τέκνα συζύγων ή συμβιόντων κάτω των 21 ετών που δεν έχουν παντρευτεί
 • ανάδοχα τέκνα ενός εκ των συζύγων ή συμβιόντων κάτω των 21 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι η επιμέλεια των τέκνων είναι νόμιμα καταχωρισμένη
 • γονείς - τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι σύζυγοί τους.

Ο αριθμός των μελών της οικογένειας που είναι επιλέξιμοι για άδεια διαμονής δεν επηρεάζει τις απαιτήσεις κόστους.

Ο νόμος δεν σας επιβάλλει καμία υποχρέωση ως προς αυτό. Μπορείτε να συλλέξετε και να υποβάλετε έγγραφα τόσο προσωπικά όσο και μέσω ενός έμπιστου προσώπου/δικηγόρου. Ωστόσο, δεδομένου του γλωσσικού φραγμού και της ανάγκης παραμονής στη χώρα για τη συλλογή και υποβολή εγγράφων, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να το αναθέσετε σε έναν επαγγελματία.

Οι κάτοχοι άδειας διαμονής έχουν πρόσβαση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας σε ίση βάση με τους Έλληνες πολίτες. Η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι δωρεάν, ακόμη και στα πανεπιστήμια. Όσον αφορά τη θεραπεία και την ιατρική περίθαλψη, εσείς και τα μέλη της οικογένειάς σας πρέπει να είστε ασφαλισμένοι για την κάλυψη των σχετικών εξόδων.

Η άδεια διαμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δίνει δικαίωμα εργασίας στην Ελλάδα. Δεν προβλέπει πρόσβαση στην αγορά εργασίας και άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση, την οποία λαμβάνουν συγγενείς του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Όπως και άλλοι τύποι αδειών διαμονής, αυτή η άδεια διαμονής εγγυάται το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν και παραμονής στην επικράτεια των χωρών μελών της για τρεις μήνες το εξάμηνο, αλλά εφόσον δεν υπάρχουν σύνορα εντός της Ευρώπης, ελέγξτε πόσα μήνες που ζούσατε σε άλλες χώρες του χώρου Σένγκεν δεν είναι δυνατό. Ο αριθμός των συμμετοχών δεν περιορίζεται από το νόμο.

Από το 2018, το δικαίωμα αυτό προβλέπεται σε νομοθετικό επίπεδο. Το σημαντικό εδώ είναι ότι η Ελλάδα δεν απαγορεύει τη διπλή υπηκοότητα. Η διαδικασία υποβολής αίτησης για την ελληνική ιθαγένεια και οι προϋποθέσεις για τους αιτούντες είναι οι ίδιες με οποιονδήποτε άλλο λόγο. Ωστόσο, αυτός ο κανόνας ισχύει μόνο για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Τα μέλη της οικογένειάς του πρέπει πρώτα να αποκτήσουν το καθεστώς των προσώπων που διαμένουν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά γενικό κανόνα, η ελάχιστη αξία ενός αντικειμένου (ή της συνολικής αξίας πολλών αντικειμένων) ακίνητης περιουσίας είναι 250.000 ευρώ. Το ακίνητο πρέπει να αγοραστεί με δικά σας κεφάλαια: η αγορά με στεγαστικό δάνειο ή η χρήση άλλων δανειακών κεφαλαίων ή προγραμμάτων δόσεων δεν σας δίνει δικαίωμα για άδεια διαμονής. Το απαιτούμενο ποσό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη σύμβαση πώλησης. Επομένως, ο ΦΠΑ, ο φόρος μεταβίβασης και άλλα σχετικά έξοδα δεν περιλαμβάνονται στην τιμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου από συζύγους, το δικαίωμα λήψης άδειας διαμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων παρέχεται και στους δύο. Αυτό δεν επηρεάζει την αξία του ακινήτου.

Ναι σίγουρα. Το Υπουργείο Μεταφορών προβλέπει το δικαίωμα αγοράς οχήματος, με την επιφύλαξη της διαθεσιμότητας κάθε είδους άδειας παραμονής στην Ελλάδα.

Για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής, ο αγοραστής ακινήτου πρέπει να αποδείξει την ικανότητά του να πληρώσει. Για να γίνει αυτό, πρέπει να προσκομίσετε έγγραφα που επιβεβαιώνουν την πηγή προέλευσης των κεφαλαίων. Αυτό μπορεί να είναι απόσπασμα από την εφορία, επιβεβαίωση τραπεζικού λογαριασμού, πιστοποιητικό εισοδήματος από συμμετοχή σε επιχείρηση ή άλλα έγγραφα. Όταν πραγματοποιείται μια συναλλαγή, το χρηματικό ποσό καταβάλλεται με μεταφορά διασταυρωμένης τραπεζικής επιταγής ή άλλης τραπεζικής συναλλαγής.

Η εμφάνιση ποινικού μητρώου τόσο στη χώρα προέλευσης όσο και στην Ελλάδα συνεπάγεται την αφαίρεση έγκυρης άδειας διαμονής.

Η βίζα Σένγκεν άλλης χώρας δίνει το δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα για την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με τη συναλλαγή και την υποβολή εγγράφων για την απόκτηση άδειας διαμονής. Έτσι, δεν χρειάζεται να αποκτήσετε βίζα για να εισέλθετε στη χώρα.

Ο νόμος δεν επιβάλλει περιορισμούς στις συναλλαγές με την ακίνητη περιουσία σας. Μπορείτε να πράξετε όπως θέλετε.

Προτεινόμενα ακίνητα

Προβολή όλων
Δωρεάν συμβουλή

Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ακίνητο στην Ελλάδα; Ενδιαφέρεστε για άδεια οικοδομής ή διαμονής; Κάντε μας μια ερώτηση και αφήστε το τηλέφωνο ή το email σας. Ο ειδικός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός μιας ώρας για διαβούλευση.

Έλενα Δολμενίδη
Ειδικός στα ακίνητα