Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα

Δωρεάν συμβουλή

Πλεονεκτήματα

Γιατί η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ελκυστική στην Ελλάδα; Υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα ταυτόχρονα: αυτό είναι η ζωή σε μια ευρωπαϊκή χώρα, η ευκαιρία να μάθεις μια ξένη γλώσσα και ένα δίπλωμα κύρους, και η προοπτική να βρεις δουλειά στην ειδικότητά σου και να μείνεις στην Ελλάδα μετά την αποφοίτησή σου. Επιπλέον, η χώρα ξεχωρίζει μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών κρατών με αρκετά εφικτές προϋποθέσεις και τη σειρά παραλαβής.

Παραδόξως, είναι πολύ πιο εύκολο για έναν αλλοδαπό να μπει σε ελληνικό πανεπιστήμιο παρά για έναν Έλληνα πολίτη. Για να εισέλθουν σε ένα πανεπιστήμιο κύρους, οι απόφοιτοι ελληνικών σχολείων πρέπει να συγκεντρώσουν πολύ υψηλή βαθμολογία στα αποτελέσματα της Ενιαίας Κρατικής Εξέτασης. Για έναν αλλοδαπό αρκεί η βεβαίωση σχολείου και δεν απαιτείται πάντα υψηλός ΣΔΣ.

Υποχρεωτικές προϋποθέσεις

  • Πιστοποιητικό σχολείου
  • Έλλειψη ελληνικών ριζών
  • Γνώση Ελληνικών ή Αγγλικών
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Η εισαγωγή σε ελληνικό πανεπιστήμιο σας δίνει τη δυνατότητα να διαμένετε μόνιμα σε ευρωπαϊκή χώρα
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ
Με την αποφοίτησή σας, λαμβάνετε ένα δίπλωμα που αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Οι αλλοδαποί δεν υποχρεούνται να λάβουν μέρος σε εισαγωγικές εξετάσεις: η εγγραφή βασίζεται στα αποτελέσματα του διαγωνισμού των σχολικών πιστοποιητικών
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Η άδεια φοιτητικής διαμονής δίνει πρόσβαση στην αγορά εργασίας - ωστόσο, με δικαίωμα μερικής απασχόλησης

Σύγκριση πανεπιστημίων

κατάσταση

  • Παρέχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε άδεια διαμονής
  • στα ελληνικα
  • Λιγότερες επιλογές σύγχρονων σπεσιαλιτέ
  • Ευρωπαϊκό Ελληνικό Δίπλωμα
  • Δωρεάν μαθήματα
  • Είσοδος στον διαγωνισμό πιστοποιητικών

Ιδιωτικός

  • Παρέχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε άδεια διαμονής
  • Στα Αγγλικά
  • Κόστος περίπου 10.000 ευρώ/έτος
  • Σύγχρονα επαγγέλματα
  • Δίπλωμα από αναγνωρισμένα αγγλικά πανεπιστήμια
  • Σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας και υλικά
  • Είσοδος στον διαγωνισμό πιστοποιητικών

Κρατικά Πανεπιστήμια

Η εκπαίδευση στην Ελλάδα

Η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι απολύτως δωρεάν, με σχολικά βιβλία και γεύματα στην καντίνα. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης εκδίδεται ευρωπαϊκό δίπλωμα, το οποίο αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας απόφοιτος μπορεί να μείνει στην Ελλάδα και να βρει δουλειά στην ειδικότητά του.

Φυσικά, υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία εισδοχής, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής εγγράφων τόσο στη χώρα σας όσο και στην Ελλάδα. Επιπλέον, πριν από την έναρξη της εκπαίδευσης, ο υποψήφιος πρέπει να αποκτήσει δίπλωμα γνώσης της ελληνικής γλώσσας σε επίπεδο όχι κατώτερο του Β2, για το οποίο το κράτος του παρέχει ένα χρόνο για να σπουδάσει τη γλώσσα σε ειδικά σχολεία.

Προσοχή! Οι πληροφορίες ενδέχεται να αλλάξουν. Ελέγξτε τη συνάφεια στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας

  • Επικυρωμένο αντίγραφο απολυτηρίου γυμνασίου με σφραγίδα Apostille. Μπορείτε να το βάλετε κάτω στο Υπουργείο Παιδείας, διαρκεί έως και 40 ημέρες?
  • Πιστοποιητικό γέννησης με σφραγίδα Apostille, το οποίο τίθεται στο περιφερειακό ληξιαρχείο εντός 1-3 ημερών.
  • Πιστοποιητικά ότι έχετε ολοκληρώσει κύκλο σπουδών πλήρους φοίτησης σε σχολείο της χώρας σας και ότι το σχολείο ακολουθεί το κρατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στα αντίγραφά τους, που έχουν προηγουμένως επικυρωθεί από συμβολαιογράφο, είναι επίσης απαραίτητο να επικολληθεί το Apostille στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
  • Ένα πιστοποιητικό που δηλώνει ότι έχετε λάβει σχολικό πιστοποιητικό σας δίνει το δικαίωμα να εισέλθετε στα πανεπιστήμια της χώρας σας. Αυτό το πιστοποιητικό δεν χρειάζεται επιπρόσθετη πιστοποίηση - μπορεί να εκδοθεί στο ελληνικό προξενικό γραφείο της χώρας σας.
  • Το πιστοποιητικό ιθαγένειας εκδίδεται στο προξενικό γραφείο της χώρας σας στην Ελλάδα. Πρέπει να είναι πιστοποιημένο από ελληνικό υπουργικό γραφείο
  • Βεβαίωση για τη μεταφορά των βαθμών του πιστοποιητικού σας σε σύστημα 20 μορίων, η οποία γίνεται στο Τμήμα Ελληνικής Παιδείας. Εκδίδεται εντός 2 εργάσιμων ημερών.
Υποβολή εγγράφων

Η πλατφόρμα αιτήσεων εισδοχής ανοίγει ετησίως στα μέσα έως τα τέλη Ιουλίου και παραμένει ανοιχτή για έως και μία εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι απαραίτητο να έχετε χρόνο για να υποβάλετε αίτηση και να στείλετε τα έγγραφα που αναφέρονται παραπάνω στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας με courier.

Κατά την υποβολή εγγράφων στο Υπουργείο Παιδείας, είναι απαραίτητο να προσκομίσετε όλα τα έγγραφα, καθώς και: αντίγραφο του διαβατηρίου, την πρωτότυπη υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση και αίτηση, τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και πρόσφατες φωτογραφίες.

Εάν σκοπεύετε να κάνετε αίτηση στην Ελλάδα και όχι εξ αποστάσεως, πρέπει επίσης να επισυνάψετε επικυρωμένο αντίγραφο έγκυρης βίζας.

Υπηρεσίες Ελλάδα-επενδύστε

Η έναρξη σπουδών σε ελληνικό κρατικό πανεπιστήμιο είναι αδύνατη χωρίς πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας σε επίπεδο όχι κατώτερο του Β2. Επομένως, μετά την εγγραφή σε πανεπιστήμιο, η Ελλάδα δίνει στους φοιτητές ένα επιπλέον έτος για να σπουδάσουν τη γλώσσα.

Μπορείτε να εγγραφείτε στα μαθήματα στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους επικοινωνώντας με τη γραμματεία των σχολείων νεοελληνικής γλώσσας στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να επιλέξετε ένα ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης που περιλαμβάνει 10 ή 20 ώρες την εβδομάδα. Το κόστος του πρώτου μαθήματος είναι περίπου 430 ευρώ, του δεύτερου - περίπου 730 ευρώ.

Τα μαθήματα διαρκούν από Οκτώβριο έως Μάιο. Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, πρέπει να περάσετε μια εξέταση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας θα εκδοθεί πιστοποιητικό. Οι εξετάσεις γίνονται ξανά τον Σεπτέμβριο, οπότε υπάρχει η ευκαιρία να ξαναδώσετε εξετάσεις στις αρχές του φθινοπώρου.

Η προετοιμασία ενός πακέτου εγγράφων θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον 2, και κατά προτίμηση 3-4 μήνες πριν από την ημερομηνία του προτεινόμενου ανοίγματος της πλατφόρμας.

Όλα τα έγγραφα πρέπει να είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά. Οι μεταφράσεις πρέπει να είναι επικυρωμένες με σφραγίδα Έλληνα δικηγόρου. Η τοποθέτηση της σφραγίδας Apostille στο πιστοποιητικό διαρκεί έως και 40 ημέρες, είναι καλύτερο να μην ρισκάρετε και να αφήσετε ένα περιθώριο χρόνου σε περίπτωση πιθανών επικαλύψεων.

Τα αποτελέσματα και οι πληροφορίες για την εγγραφή, κατά κανόνα, είναι γνωστά στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.

  • Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη λίστα των εγγράφων και τη διαδικασία εισαγωγής, καθώς και να συμπληρώσετε αίτηση εισαγωγής στην ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας: https://www.minedu.gov.gr/
  • Ιστοσελίδα του Σχολείου Νεοελληνικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης: https://smg.web.auth.gr/may2019b/en/
  • Ιστοσελίδα του Σχολείου Νεοελληνικής Γλώσσας στην Αθήνα: https://en.greekcourses.uoa.gr/

Άδεια παραμονής για φοιτητές

Η εισαγωγή σε ελληνικό πανεπιστήμιο αποτελεί τη βάση για την απόκτηση φοιτητικής άδειας παραμονής. Εκδίδεται για περίοδο ενός έτους ή πολλών ετών κατά την κρίση της υπηρεσίας μετανάστευσης, με δικαίωμα περαιτέρω παράτασης.

Δείγμα λίστας εγγράφων:

  • Πρωτότυπο έγκυρο διαβατήριο και αντίγραφα όλων των σελίδων του
  • Μια έγκυρη θεώρηση εισόδου στην επικράτεια της Ελλάδας
  • Τέσσερις πρόσφατες φωτογραφίες και ένα CD με φωτογραφίες σε ηλεκτρονική μορφή
  • Έγγραφο που επιβεβαιώνει την εγγραφή σε ελληνικό πανεπιστήμιο
  • Επιβεβαίωση διαθεσιμότητας κεφαλαίων στον λογαριασμό (500 ευρώ)
  • Έγγραφο ασφάλισης υγείας για περίοδο τριών μηνών
  • Κρατική απόδειξη πληρωμής τέλη για την απόκτηση άδειας διαμονής (150 ευρώ)
  • Κρατική απόδειξη πληρωμής τέλη για την έκδοση κάρτας άδειας διαμονής (16 ευρώ)
  • Αποδεικτικό κατοικίας και διεύθυνσης στην Ελλάδα
  • Πιστοποιητικό απουσίας ασθενειών
Άδεια παραμονής για φοιτητές

Η διαδικασία απόκτησης και παράτασης άδειας διαμονής

Πριν υποβάλετε αίτηση για άδεια φοιτητικής διαμονής, πρέπει πρώτα να αποκτήσετε βίζα τύπου Δ στο προξενικό γραφείο της Ελλάδας στη χώρα διαμονής σας. Περαιτέρω, επισκέπτεστε την Ελλάδα με αυτή τη βίζα, όπου κατά την περίοδο ισχύος της εκδίδεις άδεια διαμονής για περίοδο 1 έτους.

Η άδεια φοιτητικής διαμονής ανανεώνεται κάθε χρόνο, μέχρι το τέλος της περιόδου σπουδών. Τα έγγραφα για ανανέωση θα πρέπει να υποβληθούν εκ των προτέρων, πριν από τη λήξη της άδειας διαμονής. Αφού λάβετε το δίπλωμα, μπορείτε να το παρατείνετε για ένα ακόμη έτος - ωστόσο, για άλλους λόγους.

Δικαιώματα που παρέχονται από αυτόν τον τύπο άδειας διαμονής

Η άδεια φοιτητικής διαμονής δίνει στον κάτοχό του το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα και απρόσκοπτης μετακίνησης εντός των χωρών Σένγκεν. Σας δίνει επίσης το δικαίωμα να εργάζεστε με μερική απασχόληση.

Μπορείτε να επεκτείνετε την άδεια φοιτητικής διαμονής 6 φορές, με ποσοστό: 1 έτος σπουδών ελληνικής γλώσσας + 4 κύρια έτη σπουδών + 2 επιπλέον έτη σπουδών. Από το 2020, η Ελλάδα έχει εναρμονίσει τη νομοθεσία της με τις οδηγίες της ΕΕ, παρέχοντας στους πτυχιούχους πανεπιστημίων τη δυνατότητα να βρουν εργασία στη χώρα στην ειδικότητά τους. Για αυτό, δίνεται στους ειδικούς με βάση το ληφθέν δίπλωμα ένα ακόμη έτος για να αναζητήσουν εργασία.

Δωρεάν συμβουλή

Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ακίνητο στην Ελλάδα; Ενδιαφέρεστε για άδεια οικοδομής ή διαμονής; Κάντε μας μια ερώτηση και αφήστε το τηλέφωνο ή το email σας. Ο ειδικός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός μιας ώρας για διαβούλευση.

Έλενα Δολμενίδη
Ειδικός στα ακίνητα